Sensorische integratie volwassenen

Als onderdeel van de ergotherapie behandeling, kan een behandeling sensorische integratie (volwassenen) deel uitmaken, wanneer een verstoorde prikkelverwerking op de voorgrond staat.

Sensorische integratie is het proces, waarbij we informatie uit ons lichaam en de prikkels vanuit de buitenwereld waarnemen en op elkaar afstemmen.

Het waarnemen gebeurt door onze zintuigen: zien, horen, voelen, ruiken, proeven, het evenwicht en het lichaamsgevoel (de propriocepsis). Het afstemmen van alle binnenkomende informatie wordt door onze hersenen gedaan. Dit gebeurt grotendeels onbewust en gaat 24 uur per dag door. Pas als iets ongewoon is valt het ons over het algemeen op. Of als er een verstoring in dit proces optreedt.

Bij (jong)volwassenen kan zo’n verstoring in de prikkelverwerking bijvoorbeeld ontstaan na een kop- staart botsing (whiplash). Maar ook na een periode van overbelasting of door een andere oorzaak waardoor de balans verstoord is geraakt. Soms is er geen oorzaak bekend.

Afhankelijk van uw situatie en de ervaren problemen wordt gekeken of deze behandeling geschikt voor u is.

Er ontstaan vaak klachten die voor de cliënt zelf moeilijk te begrijpen zijn en vaak nog moeilijker voor de omgeving. Het zijn meestal wel klachten die heel veel gevolgen op het dagelijks leven hebben.

Hoewel de gevolgen per persoon erg verschillend kunnen zijn, probeer ik hier toch een aantal voorbeelden te geven:

  • De hele dag licht misselijk zijn en/ of duizelig of een wat ‘onbestemd’ gevoel hebben.
  • Bewegingen minder goed kunnen waarnemen en/of andere visuele problemen ervaren.
  • Minder goed tegen drukte kunnen, doordat geluid of beelden versterkt waargenomen worden.
  • Zich vaker stoten en/of struikelen.
  • Hogere spierspanning, waardoor iemand erg moe kan worden of pijnklachten ontwikkeld.
  • Vegetatieve reacties, zoals plotseling gaan zweten of het gevoel hebben flauw te kunnen gaan vallen.
  • Meer moeite hebben met concentreren, dingen onthouden en op woorden kunnen komen.

(Deze lijst is zeker niet compleet).

Doel behandeling sensorische integratie

Doel van de behandeling van sensorische integratieproblemen is het vergroten van de regie die de cliënt op de klachten kan uitoefenen.

Dit gebeurt door goed in kaart te brengen welke impact prikkels hebben. De behandeling bestaat voor een deel uit uitleg en inzicht krijgen in de prikkelverwerking, waarna er gewerkt kan gaan worden aan het kunnen reguleren van deze prikkels.

Meer informatie